Coșul meu  
Nu ai niciun produs în coș.

Vino în magazinul nostru
image

Crama și podgoria

Crama și podgoria Avincis, Drăgășani

Crama AVINCIS, privire spre viitor

Conacul familial, restaurat de arhitectul Alexandru Beldiman, păstrează influențele neobrâncovenești de la începutul secolului XX, în timp ce crama a fost concepută ca o navă situată în vârful dealului Dobrușa, perfect integrată în peisaj, cu zidurile sale placate cu calcar de Arnota, cu gazonul care urcă până pe acoperiș și cu cele trei case de lemn care străjuiesc terasa. Construcția cramei asigură calitatea vinificației, fiind construită astfel încât să țină seama de imperativele acestui proces și de circulația fluxurilor prin gravitație. O rampă de acces subteran și un tunel amplu permit comunicarea optimă cu spațiile tehnice.

 

Vinurile AVINCIS, expresie a terroir-ului de Drăgășani

Drăgășani are toate premisele unei denumiri de origine controlată, în manieră franceză. Podgoria Drăgășani a produs întotdeauna vinuri albe fine, răcoroase, cu o aciditate bună. Vinurile roșii din regiune, produse în principal din Cabernet Sauvignon și din soiul local Negru de Drăgășani, se bucură și ele de apreciere națională și internațională.

Situată pe malul drept al Oltului, cel mai mare afluent al Dunării din România, podgoria Drăgășani se întinde pe o lungime de 60 de km, între Subcarpații Getici în nord și Câmpia Română în sud.

Solurile dominante în podgorie sunt argilele, cu urme de calcar, de nisip, de pietriș și de marnă. Climatul podgoriei este temperat continental, cu influențe mediteraneene, principala sa caracteristică fiind echilibrul. Grație situării sale de-a lungul văii Oltului, care are un rol de echilibrare, podgoria Drăgășani se bucură de o bună umiditate, chiar și în cele mai calde luni ale verii.

Astfel, alte soiuri au fost readaptate la Drăgășani, ca urmare a unei munci riguroase de îmbunătățire a viței de vie, în cadrul Stațiunii de Cercetări pentru Viticultură și Vinificație, fondată în regiune în 1936.

Din soiurile românești, se cultivă astăzi Crâmpoșia Selecționată, Tămâioasa Românească, Feteasca Regală, Feteasca Albă, Negru de Drăgășani, Novac și Fetească Neagră.

 

Via, pe colina binecuvântată

Viței de vie i se acordă toată atenția. Consiliul Oenologic, împreună cu inginerul agronom Marius Gaidanof, își consacră întreaga energie pentru a lucra pământul prin arături între rânduri și între vițe, pentru a elimina erbicidele și îngrășămintele de sinteză și pentru a mări intervențiile în timpul lucrărilor în verde, permițând astfel viței de vie să restituie cât mai multe din caracteristicile solului. Trasabilitatea vinului este desăvârșită. Fiecare parcelă a fost identificată cu grijă și valorizată.

De la prima privire, așezarea Vilei Dobrușa, unde sunt produse vinurile AVINCIS, se înfățișează ca o colină binecuvântată de Dumnezeu. Această vie potrivită ca mărime (43 ha plantate) ocupă tot dealul care coboară în pante dulci spre văi. Expunerea la soare este excepțională, platoul absoarbe primele raze de soare ale zilei și le păstrează pe ultimele.

 

Procesul de vinificație

Productivitatea, între 35 și 45 de hectolitri la hectar, în funcție de parcel și de culesul în verde, este comparabilă cu aceea a podgoriilor celor mai exigente. Strugurii sunt culeși manual, în lădițe de dimensiuni mici, în apropierea cramei - situată chiar în centrul domeniului, astfel încât este asigurată prelucrarea imediată a acestora.

Crama este dotată cu toate mijloacele tehnologice moderne, în beneficiul calității:
• un sistem performant de răcire a strugurilor culeși;
• microvinificări parcelare;
• zdrobirea blândă a strugurilor într-o presă pneumatică;
• vinificarea la temperaturi controlate;
• climatizarea cramei pentru o învechire optimă;
• baricarea în butoaie produse în Franța.