image

Cuvée Grandiflora Cabernet Sauvignon & Merlot

Ghislain Moritz, maestru al metodelor de vinificare din Bourgogne, este şi un fin cunoscător al stilului oenologic din Bordeaux. Recolta obţinută în anul 2011 pe Domeniul Vila Dobruşa i-a permis să dovedească această afirmaţie prin realizarea primului nostru cupaj Cabernet Sauvignon - Merlot, în care a valorificat şi experienţa viniviticolă acumulată în podgoria Drăgăşani în legătură cu aceste două soiuri de viţă de vie.

Care este semnificaţia acestui nume? Este, în primul rând, o trimitere la celebra nuvelă scrisă de Gib Mihaescu în perioada interbelică, “La Grandiflora”. Intriga plină de dramatism se desfăşoară în Drăgăşani, în jurul grădinii de vară cu numele Grandiflora, care a existat cu adevărat în acest oraş, în perioada interbelică.

În al doilea rând, de ce grădina de vară se chema “Grandiflora”? Sunt reunite în acest nume două cuvinte latine: grandis (mare) şi flor (floare). Asocierea celor două cuvinte latine a fost folosită de Linnaeus în 1759, în tratatul său de botanică, Systema Naturae, pentru o specie de magnolie : Magnolia Grandiflora. Mai există însă şi o specie de trandifiri cu numele Grandiflora.

În al treilea rând, pe domeniul Vila Dobruşa, parcelele de Cabernet Sauvignon şi de Merlot, de pe care au fost recoltaţi strugurii din care fost creat acest nou vin AVINCIS, au la capetele rândurilor de vie tufe de trandafiri, inclusiv din specia Grandiflora. Dar oricât de seducătoare sunt literatura şi florile, vraja vinului Cuvée Grandiflora nu este mai prejos. Culoarea îmbină intensitatea de purpură a amurgurilor de pe dealul Dobruşa şi profunzimea roşului de vişină coaptă, cu reflexe de abanos.

Buchetul dezvăluie fructe negre de pădure şi cireşe, învăluite în arome de cafea prăjită, cu nuanţe de vanilie, ciocolată şi condimente. Este un vin foarte expresiv, bine structurat, rotund, cu corp puternic, în care impetuozitatea taninurilor din Cabernet Sauvignon este îmblânzită de textura catifelată a Merlot-ului, astfel încât metoda de vinificare din Bordeaux este armonios completată de arta oenologică din Bourgogne şi de experienţa seculară a Drăgăşanilor în legătură cu aceste două soiuri de viţă de vie.